Cesta do světa

13. 2. 2014

Více než dvě desítky rodičů dětí z Fakultní mateřské školy se speciální péčí v Arabské ulici v Praze 6 se přišly 11. února seznámit s architektonickou studií k projektu obnovy školní zahrady s názvem Zahrada – cesta do světa.

Studie vznikala v průběhu loňského a začátku letošního roku na základě pečlivě zpracovaného zadání a podnětů učitelů a rodičů. Jako autorku návrhu si škola vybrala jednu z maminek, architektu Martinu Károvou, která dále spolupracuje s výtvarníkem Michalem Novotným a Ladislavem Soukupem, odpovědným za vegetační úpravy. Rodiče měli možnost o projektu diskutovat s učiteli už během několika předchozích setkání. Pro jejich návrhy a připomínky navíc posloužil interaktivní plán projektu umístěný na hlavní nástěnce školy.

Hlavním cílem obnovy Zahrady – cesty do světa je nabídnout dětem více zážitků v přímém kontaktu s přírodou a více podnětů, které s nimi učitelé budou moci dále rozvíjet. Zpřístupní se ty části prostoru, které jsou v současnosti využívány spíš výjimečně. Zároveň budou kladeny menší nároky na údržbu.

Děti si budou moci hrát v různých typech krajiny, jako jsou lesík, louka, kutiště, kaliště či babiččina a dědova zahrádka, které jim nabídnou odlišný způsob hry a rozmanité formy činností, od stavění domečků přes zatloukání hřebíků až po lezení na strom. Setkávání s přirozeným rizikem by tak mělo posílit nejen jejich dovednosti, ale i samostatnost a odvahu.