Benefice na druhou

3. 12. 2014

Festival Du nazahra Du, který uspořádal na podzim Klub rodičů a přátel školy při Mateřské škole se speciální péčí Arabská v Praze 6, měl hned několik pozitivních účinků. Předně zaručil zábavu na nedělní odpoledne zhruba dvěma stovkám diváků, jak se můžete přesvědčit z videa a fotek níže. Dále přinesl výtěžek 90 tisíc korun na proměnu zahrady a ještě pomohl zlepšit životní podmínky jednoho tanzanského rybáře a jeho rodiny.

Část z festivalového výtěžku se rodiče po domluvě se školou rozhodli využít na pořízení kanoe Kumbu kumbu neboli lodě s příběhem. Plavidlo vydlabané z jednoho kusu dřeva sloužilo k obživě rybáři z Tanzánie. Nyní kanoe se dvěma vesly zakotvila na dětském pískovišti v zahradě mateřské školy a od té doby je obsypaná dětmi.

A jaký je příběh nezvyklého herního prvku? Loďku používal k obživě své pětičlenné rodiny Mussa Kase Ruamba. Kromě ní má několik políček. Protože uživit celou rodinu není snadné, pracují dvě jeho dcery v nedaleké vesnici na farmě, třetí žije u babičky v Dar es Salaamu. Do základní školy chodily jen pár let. Za utržené peníze z prodeje kanoe chce Mussa pořídit dvě nové lodě a opravit poškozenou střechu.