Ze dvorku do světa

6. 2. 2015

V srdci zahrady mateřské školy Arabská, v místě původního jezírka, se od včerejška rýsuje několik desítek metrů hluboká studna. Doplněná pumpou poslouží dětem pro závlahu blízkých záhonků, které tu mají vzniknout, a stane se ideálním startovním bodem pro výpravy z bezpečí dvorku do rozlehlého světa zahrady.

Na podzim se vysadily nové stromy, které do budoucna vytvoří les. V jeho blízkosti vzniklo nové pole. Rodiče dětí si dali práci s úpravou části zahrady nazývané remízek a dobrovolníci firmy SAP vytvořili hrubé základy kutiště pro malé zanícené kutily.

Z výtěžku benefičního festivalu DU NAZAHRA DU, který v zahradě loni uspořádal Klub rodičů a přátel školy, se pořizuje vybavení zahrady. Jako první se v dětském pískovišti objevila původní africká kánoe z jednoho kusu dřeva a nedávno přibyly dřevěné špalíky k sezení. Výtvarník Michal Novotný brzy začne s výrobou houpaček, skluzavky, velkého stolu pro společné hodování na čerstvém vzduchu či zahradní kuchyňky.

Zahradu jako cestu do světa navrhla architektka Martina Kárová ve spolupráci s Ladislavem Soukupem, který má na starosti zahradní úpravy. Autorem herních prvků je Michal Novotný.

Dokončení realizace první etapy proměny zahrady se předpokládá do konce května.