Budiž zahrada!

17. 6. 2015

Dvojí iniciační obřad zažila tento týden Fakultní mateřská škola v Praze 6. Nejen, že symbolicky vypustila do světa nejstarší děti, které se po prázdninách stanou školáky, ale také slavnostně přivítala novou zahradu, obnovenou s naší podporou.

Zahradu, která pojímá hru jako cestu do světa plnou dobrodružství, poznávání, her a objevů, navrhla ve spolupráci s učiteli architektka a maminka v jedné osobě Martina Kárová. Děti se mohou z bezpečného dvorku, kterému vévodí jabloň s kruhovou lavičkou, záhonky s bylinkami a vodními hrátkami vydávat přes louku a pole do stále divočejší krajiny lesa. Když mají chuť, mohou se věnovat kutění, houpat se na houpačce, hrát si na písku, v bunkrech z klacků nebo třeba prolézat tunely z křovin. Krajina zahrady nabízí svou rozmanitostí spoustu možností.

Přírodní ráz zahrady podtrhují originální prvky výtvarníka Michala Micla Novotného. Zahradní úpravy jsou dílem Ladislava Soukupa.

Na tvorbě zahrady se významně podíleli také rodiče s učiteli pravidelnými brigádami či organizováním benefičních akcí, díky nimž se na obnovu zahrady podařilo získat další finanční prostředky.

Zahrada Fakultní mateřské školy se speciální péčí v Praze 6 je druhou dokončenou proměnou z pětice těch, které jsme podpořili v grantové výzvě Zahrada hrou 2013.